Centralt belägen sekelskiftesvåning - Renoverad i mycket fint skick - Bra månadsavgift
Välkommen till en sekelskiftesvåning med härlig atmosfär i de anrika och välkända SJ-husen! Smakfullt och stilrent renoverad med elegant och väldisponerat kök i tidlös ek, helkaklat badrum i sobert grått och vitt samt genomgående fina ytskikt. De sociala ytorna har öppen och modern planlösning tack vare att köket integrerats med vardagsrummet - tillsammans med imponerande takhöjd och fantastiskt ljus från stora fönsterpartier ger detta en härlig rymd. I det generöst tilltagna sovrummet har man från fönstret fri utsikt över den fantastiska innergården, som är känd för sin skönhet. Stabil bostadsförening med friköpt tomt, välskött ekonomi och låg belåningsgrad som förklarar föreningens låga månadsavgifter. Bredbandet ingår i avgiften och två rymliga förråd nyttjas lägenheten. Centralt läge med praktisk närhet till vardagliga bekvämligheter som gym, mataffär och pizzeria. Varmt välkommen på visning!
Utgångspris | 2 695 000 kr |
Månadsavg. | 2 991 kr |
Rum | 2 |
Boarea | 60 Kvm |
Våning | 1 / 4 |
Hiss | Nej |
Typ | Bostadsrätt |
Ägandeform | Bostadsrätt - Lägenhet |
Byggår | 1899-1901 |
Nästa visning hålls om:
Välkommen till Slussgatan 12 E - Vem vill inte bo i en av Malmös vackraste fastigheter? Här finns charm, lugn och en fantastisk innergård!
Luftigt vardagsrum som ligger öppet mot köket och sköljs i solljus genom ett stort, tredelat fönster som sträcker sig ända upp till taket. Här ryms både soffgrupp och matsalsmöblemang enkelt. Planlösningen gör dels att båda rummen känns större samt bildar tillsammans en härlig gemensam social yta. Ett rum som passar lika bra till fest och middagar i goda vänners lag som för lugna vardagskvällar på tu man hand. Fint parkettgolv och skinande vita väggar.
Köket är en smakfull del i den öppna planlösning och binds samman med matplats och vardagsrum i en välkomnande helhet. Inredningen går i klassisk ek med släta, grå bänkskivor, mörkgrått kakel och golv i matchande klinker som ger en praktisk och stilren kontrast mot övriga rummets parkettgolv. Generösa skåpsutrymmen med dubbla överskåp som når nästan upp till taket och praktisk köksö som erbjuder extra arbetsyta eller en plats för kaffepaus i sällskap. Samtliga vitvaror går i rostfritt med gashäll, spisfläkt, diskmaskin, inbyggd ugn och mikrovågsugn i bekväm arbetshöjd samt integrerad diskmaskin som smälter sömlöst in i inredningen. I anslutning till köket finns en naturlig matplats med plats för ett större bord och sex stolar - ett luftigt och trivsamt rum för både vardagsmiddagar och långa helgfrukostar.
Vad roligt att du är intresserad av den här helt enkelt underbara lägenheten! Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta mig på 0708- 86 01 13 eller peter.starck@bulowlind.se
Mitt emot vardagsrummet och med fönster ut mot den fina innergården ligger sovrummet. Med storlek som ett vanligt vardagsrum finns här gott om plats för dubbelsängen men även övrig möblering som skrivbord för hemarbetsplatsen eller kanske favoritfåtöljen framme vid fönstret. Samma fina parkettgolv följer oss in hit från vardagsrummet, väggarna är vita och längs ena långsidan sattes 2022 in en garderobsvägg som ger gott om förvaringsutrymme.
Ett både elegant och praktiskt badrum från 2020 med tidlösa samt påkostade materialval. Lyxbetonat stora vita kakelplattor på väggarna, klinkergolv i grå mosaik som följer oss vidare upp i duschväggens kortsida och dusch-set med både tak- och handdusch. Här finns wc, handfat med kommod samt badrumsskåp med spegel och belysning. Elburen golvvärme är skönt för bara fötter!
Ljus entréhall öppnar upp från trapphuset. Praktiskt klinkergolv i grått, väggar i vitt och bra plats för ytterkläderna.
Under nuvarande ägares tid har bland annat badrummet renoverats, väggarna målats om, garderober satts in i sovrummet och ny diskmaskin installerats.
Innergården måste vara en av Malmös absolut vackraste, en grönskande oas i hjärtat av staden som omges på tre sidor av det ståtliga sekelskifteshuset.
Från allra första början var här bara en enkel grusplan där barnen i huset spelade boll och lekte, bland annat med med vedklabbarna som låg i travar på gården eftersom lägenheterna då hade kakelugn för uppvärmning och järnspis för matlagning. Toaletter fanns inte i lägenheterna - på gården fanns 32 numrerade bås för sådana ändamål. Idag finns det två "Runningar" på gården som symboliserar de två runda uthusen. På den ena Runningen finns idag grillplats och en allmän odling av örter och kryddväxter.
Under renoveringen på 1990-talet lades gatstenarna om och gården fick sin nuvarande form med tydliga grusgångar, blommande rabatter mellan de gröna gräsmattorna och den stenlagda gången som går som ett U längs alla trapphusen mellan grind A och grind L. Nu planterades också nya träd och buskar mot Slussgatan, på gavlarna och på kortsidorna mot Tågmästaregatan och Byggmästaregatan. Under 2010-talet planterades rosor vid flera tillfällen i rabatterna men kaninerna åt upp det mesta. I början av 2020-talet togs de första stegen mot en ny och hållbarare trädgård. Den ska tåla ett varmare och våtare klimat, bättre stå emot besökande kaniner och vara lite mer självgående (så att man kan njuta av trädgården istället för att arbeta i den). Längs kortsidan mot Tågmästaregatan och på gavel A har man planterat nytt, och anlagt odlingsbäddar. Vid Grillplatsen har man anlagt en ört och kryddbädd och förnyat planteringen bakom grillarna.
Längre fram planerar man att anlägga en berså längst ned mot Tågmästaregatan och därefter börja ersätta delar av planteringarna inne på gården, där en del av dvärgsyrénerna har blivit illa åtgångna av kaninerna. Förutom att bli mer hållbar kommer trädgården också anläggas i en stil som är mer tidsenlig med byggnaden - lite mer sekelskiftesromantik helt enkelt.
Föreningen har två gånger om året "gårdsdag". Då hjälps de boende åt med trädgårdsarbete, städning av entréer, tar fram eller ställer undan trädgårdsmöblerna med mera.
Det finns möjlighet för den intreserade att ha en egen odlingsbädd i föreningen till en kostnad om 500 kr per år.
Texten är hämtad från föreningens hemsida - där man kan läsa mer i detalj om vad som skett under åren.
Fastigheten vid Slussgatan uppfördes mellan 1899 och 1901 som tjänstebostäder åt Statens Järnvägar (SJ) och ritades av arkitekten Alfred Arwidius, som står bakom många kända byggnader i Malmö och södra Sverige. Hans arkitektur präglades av en historicerande stil med influenser från jugend och amerikansk modernism.
Huset hade ursprungligen 102 lägenheter och låg vid färdigställandet relativt ensamt placerat intill Surån, nära järnvägen och de gamla spårvagnshallarna vid Slussgatan, med ån rinnande framför huset ut i kanalen. Fastigheten övergick senare i ägo till Statens Järnvägars Änke- och Pupillkassa, som under 1920-talet misskötte underhållet.
För att förbättra boendeförhållandena bildades Järnvägsmännens Bostadsförening Håkan upa, som 1929 köpte fastigheten efter intensiva förhandlingar. Under 1930-talet genomförde föreningen omfattande renoveringar samtidigt som nya medlemmar rekryterades.
När avloppsledningar installerades fick varje våningsplan dela en toalett istället för att använda de gemensamma toaletterna nere på gården. På 1960-talet installerades dock avlopp i varje lägenhet och den tidigare toaletten lottades ut mellan lägenheter på vart våningsplan, vilket medförde viss skillnad i storlek mellan bostäderna. Genom åren har medlemmarna lagt ner stort frivilligt arbete i huset och under 1990-talet finansierade medlemmarna genom kapitaltillskott flera stora renoveringar, såsom fasadrenovering, nya fönster och säkerhetsdörrar, entréer och omläggning av taket.
Idag är föreningen modern med tydligt fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. All kommunikation sker digitalt och föreningen arbetar aktivt med att anpassa trädgården till ett förändrat klimat.
Informationen är hämtad från föreningens hemsida
Föreningen har lämnat följande uppgifter om fastigheten. Vi uppmanar den slutlige köparen att själv bekräfta denna information med någon representant för styrelsen.
Bf Håkan upa Järnvägsmännen, som bildades 1926, består av 87 bostadsrätter och är en så kallad äkta förening. Det är en bostadsförening, och inte en bostadsrättsförening - detta då föreningen bildades innan speciallagstiftningen för bostadsrättsföreningar kom till. Det innebär att man regleras i första hand genom föreningens stadgar och i andra hand genom lagen om ekonomiska föreningar, istället för genom bostadsrättslagen. Gå gärna in på föreningens hemsida för att få en utförligare beskrivning. SBC sköter föreningens ekonomiska förvaltning. En överlåtelseavgift om 2 058 kr samt en pantsättningsavgift om 882 kr/pant debiteras köparen.
AVGIFT
Senast avgiften höjdes var 2025-04-01 då den höjdes med 10 % för att finansiera ökad belåning för pågående källarrenovering. I dagsläget finns inget beslut om framtida höjning. Till månadsavgiften kommer månatlig vattenavgift på 178 kr plus 75 kr per person i hushållet samt en fast elmätaravgift om 21 kronor per månad. Varje lägenhetsinnehavare ansvarar själv för rör och el i lägenheten. Föreningen har gemensam el där faktisk förbrukning debiteras enligt avläsning kvartalsvis eftersläpande - elen kommer enligt stämmobeslut sedan gemensamma elen infördes 2019 från förnybara energikällor. Föreningen har tecknat kollektivt bostadsrättstillägg till medlemmarnas egna hemförsäkringar.
KABEL-TV/BREDBAND
Kabel-tv via Tele2 ingår i månadsavgiften (grundutbudet). Även Bredband upp till 1000/1000 Mbit via Bredband2 ingår i avgiften. (Uppmätt hastighet hos medlemmen beror på vilket typ av utrustning medlemmen har såsom router och nätverkskort i laptop t.ex.)
RENOVERINGAR & UNDERHÅLL
Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2020 och sträcker sig fram till 2050.
Under 2025 planeras fortsättningen på den under 2024 påbörjade totala ombyggnaden av källarna, med byte av avloppsledningar under fastigheten, utrivning av källargolv och uppbyggnad av nya golv, väggar och tak (inkl tvättstugor och förråd). Byggnationen förväntas pågå till slutet av året.
I övrigt är under året endast löpande underhåll och vidare förbättringar i tvättstugorna inplanerade.
Senast under 2027 planeras dock även omfogning av fasad, inklusive sockeln, samt omfogning av skorstenarna.
Renoverat sedan tidigare är bl a:
2024: Mindre löpande underhåll och fortsatta förbättringar i trädgården. Nyplanteringar vid gavel A, ny grusgång och sittplats i skugga vid gavel A. Sotning av eldstäder.
2023: Spolning och filmning av avloppsstammar under fastigheten samt fortsatta förbättringar i tvättstugorna. Anläggandet av 16 odlingsbäddar.
2022: Målning av staket och miljöhus, samt slipning och inoljning av samtliga entrédörrar. Nytt styrsystem till värme och varmvatten i energibesparingssyfte
2021: Utbyte av samtliga varmvatten och VVC-ledningar samt badrumsstammar för vatten (återstående sex trapphus), klätterställningen renoverades, brandlarm, rökdetektorer samt eldsläckare installerades i trapphusen samt brandskyddskontroll och sotning av eldstäder.
Tvättstuga B fick ny torktumlare och tvättstuga H fick nytt torkskåp.
2020: Nya vattenledningar i halva fastigheten, nya grindar med tagglås samt nya torktumlare med ljuddämpare.
2019: Nya trädgårdsmöbler (4 st grupper) köptes in samt "gemensam el" infördes. Endast ett elnätsabonnemang och ett elhandelsavtal i föreningen. E.ONs elmätare byttes ut till BF Håkans egen inhandlade, alla lägenheter betalar för sin faktiska förbrukning av el.
2018: Målning av samtliga fönster i fastigheten som är att betrakta som föreningens ansvar (allt det gröna), provmålning av fönsterbleck bottenvåning och våning 1, renovering av samtliga trapphus och entrédörrar, genomfört lagenlig OVK besiktning av husets ventilation, årlig besiktning av lekplatsen samt inreglering av värmesystemet (bl a byte av samtliga termostater/ventiler)
2017: Besiktning av status Brandskydd i fastigheten, brandskyddskontroll och sotning av eldstäder, köpt och satt upp barngunga på gården samt rensat alla hängrännor och stuprör,
2016: Kallvattenstammar och vertikala avloppsstammar kök är bytta i hela huset samt avloppsstammar i badrum är relinade. Installation av nya grillar på gården.
2014: Underhåll av entrédörrar, stambyte trappa E, åtgärd på gårdsstaket samt byte av tvättmaskin i trappa B.
2013: Fortsatt underhåll och isolering av fönster, byte av tvättmaskin i trappa H, omplantering av samtliga rosrabatter, monterat fallskydd vi lekplatsens snurrpinne enligt Eustandard, inköp av nya stenbänkar och picknickbord till gård samt fortsatt underhåll av ventiler och termostater på element.
2012: Obligatorisk Ventilationskontroll, delar av avloppsstam byttes i trappa B och C samt brandskyddskontroll och sotning av eldstäder.
2011: Underhåll av tvättställning samt demontering och bortförsel av defekt ställning, renovering av bastu, flytt av grovtvättmaskin, EU-anpassning av lekplats och inköp av nya lekställningar, modernisering av pannrum, komplettering av rosenrabatter pga skadedjur, installation av eluttag på vindar samt byte av samtliga ventiler på fastighetens baksidor.
2010: Omkakling väggar tvättstugor (även målning tak i tvättstuga B) , målning av sophus samt spolning av stammar.
2009: Byte av tvättmaskiner, underhåll entrédörrar och kodlås.
2008: Utvändig målning av alla fönster, golv i fyra entréer åtgärdades, toaletter i trappa C och J renoverades samt energibesiktning gjordes.
2007: Ny underhållsplan togs fram, tillsyn av lägenheter genomfördes, hemsidan omarbetades, nyckelinventering genomfördes, tre nya tvättmaskiner, elinstallation i fastigheten sågs över, stuprör spolades och samtliga eldstäder provtrycktes.
2006: ComHems "3:e hål i väggen" installerades, grindarna renoverades, tre nya tvättmaskiner, Anticimex besiktigade fukten i källarna, Malmö VVS besiktigade och upprättade förslag på hur nya vattenstammar kan dras, vattenstammarna spolades.
1998-99: Omläggning av tak, rötskadat virke byttes ut, kallutrymmena kompletteringsfogades och gångbryggor monterades. Bastun fick en översyn.
PARKERING
Det finns inga garage- eller parkeringsplatser som hör till föreningen däremot kan boendeparkering sökas hos gatukontoret. Det kan även finnas möjlighet att hyra garageplatser av fastighetsförvaltarna i grannhusen.
GEMENSAMMA UTRYMMEN
I föreningens gemensamma utrymmen finns bl a tillgång till gemensam bastu i trappuppgången, tre tvättstugor och en grovtvättstuga. Till varje lägenhet finns ett källarförråd samt ett vindsförråd. Dessa ingår inte i samma nyttjanderätt som lägenheten och får endast användas som förvaringsutrymme. Det är möjligt att ha eluttag inne i sitt källarförråd för en kostnad om 50 kronor per månad. (För närvarande är el i förrådet dock pausat på grund av pågående renovering).
Föreningen har två gånger om året "gårdsdag". Då hjälps de boende åt med trädgårdsarbete, städning av entréer, tar fram eller ställer undan trädgårdsmöblerna med mera.
Det finns möjlighet att ha en egen odlingsbädd i föreningen till en kostnad om 500 kr per år.
Besök gärna föreningens informativa hemsida för mer information: www.bfhakan.se
Läget i Slussen är ett av de områden i Malmö som genomgått stora positiva förändringar de senare åren. Här bor man med cykelavstånd till City, Universitetet och Centralstationen. Ett kvarter bort ligger kanalen och Drottningtorget där restauranger och uteserveringar såsom t.ex. Boulebaren växlas med vackra sekelskifteshus. Åt andra hållet ligger Värnhemstorget som är en av Malmös största knutpunkter med alla tänkbara bekvämligheter såsom dagligvaruhandel, busspendling till Lund och övriga Skåne samt nöjes- och shoppingcentret Entré.
ALLMÄN INFORMATION: De uppgifter som lämnas i objektsbeskrivning, prospekt samt i annan annonsering är i huvudsak grundade på information lämnad av säljaren. Viss väsentlig information är också inhämtad ifrån berörd förening och/eller dess förvaltare. Uppgifterna kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter samt annat som är av betydelse för köpet av bostadsrätten.
BUDGIVNING
Vid köp av bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av båda parter. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. Det går bra att lämna bud via sms, mejl eller telefon men när första budet lämnas behöver mäklaren prata med spekulanten för att ta reda på hur dennes situation ser ut med inflyttning, finansiering och andra villkor. Det är viktigt att spekulanten lämnar rätt uppgifter till mäklaren så att budgivningen blir så rättvis och tydlig som möjligt. Säljaren behöver inte sälja till den som givit högsta budet. Fastighetsmäklaren får ej fatta egna beslut i fråga om försäljningen utan det är hela tiden säljaren som bestämmer. Ansvarig mäklare måste alltid vidarebefordra bud som inkommer innan köpeavtal har undertecknats och säljaren avgör sedan om det nya budet ska antas eller avfärdas. Det kan förekomma andra bud än de som vi redovisar på hemsidan. Mer information om budgivning finns att hämta på Fastighetsmäklarinspektionens hemsida, www.fmi.se
LÅNELÖFTE
För dig som är intresserad och vill lägga bud på bostaden är det viktigt att ha ett lånelöfte. Fastighetsmäklaren behöver få information om vem som är långivare och på så vis får säljaren reda på att det finns ett seriöst bud med godkänd finansiering.
BOENDEKOSTNADSKALKYL
Ansvarig fastighetsmäklare tillhandahåller gärna en individuell boendekostnadskalkyl vid förfrågan. Enligt gällande lag finns det en skyldighet från mäklarens sida att erbjuda den slutlige köparen en individuell boendekostnadskalkyl. Den som inte vill lämna ut information om sin privatekonomi eller redan anser sig ha fullgod inblick hur bostadsköpet påverkar hushållets ekonomi har möjlighet att avstå från en sådan kalkyl.
ÖVERLÅTELSE- & PANTSÄTTNINGSAVGIFT
Föreningen eller den ekonomiska förvaltaren tar i normalfallet ut en överlåtelseavgift på högst 2,5 % av prisbasbeloppet, det varierar om den faller på säljaren eller köparen. I regel tas också en pantsättningsavgift om 1 % av prisbasbeloppet per pant, om man pantsätter bostaden.
UNDERSÖKNINGSPLIKT
Fastighetsmäklaren uppmanar köpare och spekulanter att noggrant undersöka bostadsrättens skick för att fullgöra sin undersökningsplikt enligt Köplagens § 20. Är man som köpare/spekulant osäker på vad detta innebär så uppmanas man härmed att kontakta ansvarig mäklare för frågor kring detta. Undersökningsplikten är förhållandevis långtgående.
MÄTINFORMATION
Information om bostadens boarea hämtas i regel från berörd föreningen, dess förvaltare eller säljaren. Boarea kan variera beroende på skillnader mellan olika uppmätningsnormer och spekulanter uppmanas därför att kontrollmäta boarean. Information om hur man mäter upp bostaden kan man få genom fastighetsmäklaren eller på http://www.sis.se/matabostad
BANKKONTAKT
Behöver du tips på bra bankkontakt är du varmt välkommen att kontakta ansvarig mäklare som förmedlar kontakt.
ÖVRIGT
När du varit i kontakt med Bülow & Lind för visning godkänner du att Bülow & Lind, eller tredje part, kontaktar dig i form av telefonsamtal, sms eller mail på de kontaktuppgifter du lämnat till fastighetsmäklaren vid visningen eller bokningen av visningen.
Utgångspris | 2 695 000 kr |
Månadsavg. | 2 991 kr |
Ingår i avgift | Värme, grundutbud kabel-tv, bredband, bostadsrättstillägg till hemförsäkringen |
Ingår ej i avgiften | Faktisk elförbrukning debiteras kvartalsvis i efterhand. Vattenavgift 178:-/lgh samt 75:-/mån och person. Fast elmätar-avgift om 21:-/mån tillkommer. |
Adress | Slussgatan 12E |
Kommun | Malmö |
Område | City - Slussen |
Typ | Bostadsrätt |
Ägandeform | Bostadsrätt - Lägenhet |
Rum | 2 |
Boarea | 60 Kvm (Föreningens information) |
Våning | 1 / 4 |
Hiss | Nej |
Byggår | 1899-1901 |
Förening | Järnvägsmännens BF Håkan u.p.a |
Bostadsrättens nettoskuldsättning | 72 198 kr |
Kommentar nettoskuldsättning | 1 203:-/kvm. Bostadsrättens nettoskuldsättning anger hur stor andel av bostadsrättsföreningens lån som indirekt belastar bostadsrätten. Den baseras på föreningens räntebärande skulder minus föreningens räntebärande tillgångar och likvida medel. Underlag för beräkningen kommer från den senast tillgängliga årsredovisningen. För mer information kontakta ansvarig fastighetsmäklare. |
Andel i föreningen | 0.94907 |
Pantsatt | Ja |
Förråd | Till lägenheterna i föreningen nyttjas ett källar- och ett vindsförråd. |
Byggnadssätt | |
TV/Internet | Internet via Bredband2 |
Driftskostnad |
5 593 kr/år
varav: El: 2 557 kr Vatten/Avlopp: 3 036 kr Värme och bredband ingår i månadsavgiften. En fast el-avgift på 21:-/mån debiteras av föreningen samt kostnad för el-förbrukning efter individuell mätning som anges ovan. Beräknat på 1 person(er) |
Energiprestanda | 134 kWh/kvm/år |