När du köper hus för första gången ska du tänka på bland annat hur du vill bo, antal rum och läge. Du behöver också ansöka om ett lånelöfte för att veta hur mycket du kan köpa för. Det är också viktigt att utföra en grundlig besiktning av huset och planera inför framtida utgifter.
Följ denna guide för ett lyckat köp av ert första hus.
Rum. När du köper hus för första gången är det viktigt att ni vet exakt vad ni vill ha då ett hus ofta är ett permanent boende. Hur många rum behöver ni och kan ni komma att behöva mer i framtiden?
Lånelöfte. Innan ni börjar gå på visningar bör ni ansöka om ett lånelöfte hos banken. Lånelöftet ger er svar på hur mycket ni kan låna av banken inför ett köp. Du behöver minst 15% av husets kostnad som kontantinsats .
Läge. Nästa steg är att leta efter hus och gå på visning. Under visningen bör ni ställa er följande frågor. Hur nära är det till affärer, skolor, lokaltrafik och gym? Hur är solinfallet? Kom ihåg att ett hus oftare är ett permanent boende därför rekommenderas du inte att ta förhastade beslut kring ett hus köp.
Undersökningsplikt. När ni har hittat ett hus som uppfyller era krav och önskemål är det lätt att bli köpsblind och enbart se det positiva.Ni som köper har krav på undersökningsplikt för att upptäcka fel. Ni bör inför ett köp anlita en oberoende besiktningsman för att se över bland annat:
Badrum och avlopp. När blev badrum och avlopp senast renoverade? Ett äldre avloppssystem kan innebära plötsligt läckage vilket kan kräva att avlopp och badrum renoveras. Det kan kosta mellan 200 000 och 400 000 kr.
Tak. När byttes taket senast ut? Att byta ut ett helt tak för en normalstor villa kostar över 100 000 kr.
Dränering. Dålig dränering kan orsaka fuktskador framför allt i källare och orsaka röta på bärande konstruktion. Dräneringen av en villa kan kosta över 150 000 kr.
Elinstallationer. Äldre elinstallationer kan leda till högre elkostnader är också en brandrisk. Att byta ut el i en normalstor villa kan kosta upp till 100 000 kr.
Driftkostnader. Driftskostnader i ett hus är högre än i en lägenhet. I ett hus står du för både vatten, el och uppvärmning. Elkostnaden för en normalstor villa ligger på cirka 2000 - 4000 kr i månaden och vatten ca 500-1000 kronor i månaden för en familj med 2 vuxna och 2 barn enligt Vattenfall.
Enskilt avlopp eller kommunalt. Är huset inte anslutet till kommunalt avlopp bör ni se över att den befintliga brunnen är i gott skick. Ett enskilt avlopp kräver också underhåll i form av tömning vilket medför extra kostnader.
Sotning. Har huset öppen spis eller kamin bör ni kontakta en sotare för en besiktning.
Energideklaration. Säljaren är ansvarig för att det finns en energideklaration och att den inte är äldre än 10 år. Ju nyare desto bättre. Vid en besiktning kan ni bli åtgärdsskyldiga om huset inte lever upp till Boverkets energikrav.
Servitut. Ett servitut innebär att en annan husägare exempelvis har rätt till att använda er brunn eller väg.
Dolda fel. Ett dolt fel är ett fel som fanns vid köpet av huset men som inte gick att upptäcka vid besiktning. Säljaren är skyldig att ersätta dolda fel 10 år fram i tiden. Det är därför extra viktigt att du genomför en noggrann besiktning innan köp. Vanliga fel är exempelvis vattenskador i badrum, kök, elfel eller undermålig dränering.
Radon. Radon går inte att upptäcka utan en så kallad radonmätning. Radon ingår inte i dolda fel och du rekommenderas därför att utföra helst en långtidsmätning av radon under minst 2 men helst 3 månader. Eventuellt kan du göra en kortare snabbmätning på 7 dagar. Radongas är farligt och långvarig exponering kan orsaka cancer.
Pantbrev. Ett pantbrev är ett värdebevis som används av banken som säkerhet när du tar ett bolån. Oftast finns det ett befintligt pantbrev till huset men om ditt lån överstiger det befintliga behöver du betala 2% för det överstigande beloppet.
Lagfart. Du behöver ansöka om lagfart via Lantmäteriet som bevis på att du äger huset.
Tomträttsavgäld. Du betalar en årlig avgift till kommunen om du själv inte äger tomten. Du hyr alltså tomten av kommunen. Det finns risker med tomträttsavgäld då hyran kan öka markant samt att du kan riskera att förlora tomten om hyresavtalet skulle gå ut.
Kommunal fastighetsavgift. Varje år betalar du en fastighetsavgift till kommunen som är 0.75% av taxeringsvärdet med ett maxtak på 10 074 kr (2025)
Redskap. Det är lätt att glömma kostnader för exempelvis gräsklippare och snöskyffel.
Att köpa ett hus för första gången är ett stort beslut och det tar ofta längre tid än väntat. Du rekommenderas däremot att inte skynda fram ett beslut som kan sätta dig i ekonomisk knipa. Innan du skriver på ett avtal se till att du har en ordentlig buffert och genomgått en ordentlig besiktning för att slippa överraskningar.
Vi på Bülow & Lind har över 30 års erfarenhet inom inköp och försäljning av hus. Kontakta oss på 040-300 305 eller info@bulowlind.se om du behöver hjälp och rådgivning. Vi är verksamma i Malmö, Lund, Staffanstorp, Löddeköpinge och Svedala med omnejd.
Du behöver en kontoinsats på minst 15% av husets pris. Ett hus som kostar 1 miljon kräver 150 000 kr kontoinsats. Ta ditt sparande / 0.15 = Hur mycket du kan köpa för.
Du bör ha en buffert på minst 3 månadslöner för att kunna täcka plötsliga utgifter. Ha därför inte bråttom när du köper ett hus utan se till att du har en god buffert först.